Εγκλημα στον Εβρο

Ενας νεκρός ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό και δύο πνιγμένοι σε απόπειρα παράνομης επαναπροώθησης από την ελληνική όχθη ● Πενήντα πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα σε νησίδα του ποταμού ● Παρέμβαση οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δοθεί κατεπείγουσα εντολή διάσωσης.

Tρεις Σύροι πρόσφυγες βρήκαν τραγικό και βίαιο θάνατο στον Εβρο στα χέρια αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Πέμπτη, 14 Ιουλίου, σύμφωνα με μαρτυρίες και οπτικό υλικό από ομάδα 50 προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι από τότε σε νησίδα του Εβρου, όπου τους μετέφεραν βίαια και τους εγκατέλειψαν οι ελληνικές αρχές.

Οι πρόσφυγες προσέφυγαν χτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέσω των οργανώσεων Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360, ζητώ

ντας να δοθεί κατεπείγουσα εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης, να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης και να καταγράψει το αίτημά τους για άσυλο.

Σύμφωνα με τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες τους, ο ένας Σύρος πέθανε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού του ίδιου και της ομάδας περισσότερων από 50 ατόμων, που συνελήφθησαν άτυπα μόλις έφτασαν στην ελληνική όχθη. Οι δύο άλλοι πέθαναν από πνιγμό καθώς οι αστυνομικοί τούς ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να πέσουν στο ποτάμι για να κολυμπήσουν μέχρι την τουρκική όχθη, ενώ δεν ήξεραν κολύμπι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.